Edwin Van der Sar profi labdarúgó pályafutása a Barcelona ellen elveszített Bajnokok Ligája döntővel befejeződött, a holland óriás, vagy, ahogy sokan becézik Flappie végleg szögre akasztotta kesztyűjét. A hír senkit sem ért váratlanul, már tavaly nyáron sejthettük, hogy a szezon végén elköszön, amikor a világbajnokság előtt lemondta a holland válogatottságot, épp a mi fiaink ellen búcsúztatták őt Amszterdamban, januárban pedig hivatalosan is bejelentette, hogy visszavonul.

 

 


"Fizikailag semmi szükségem nincs a pihenésre, és olykor magamnak is felteszem a kérdést, hogy akkor minek is fejezem be? Egyszerűen úgy érzem, hogy 40 évesen eljött erre az idő. Nem egyedül döntöttem, hanem a feleségemmel, a tanácsadómmal, Rob Jansennel és Sir Alex Fergusonnal is megbeszéltem a dolgot"


 

 

Mégis szomorúak vagyunk, hiszen a valaha volt talán legnagyszerűbb kapust, egy profi sportolót és egy rendkívül szerény és jóindulatú embert veszítettünk el. Egyedül talán az ellenfelei örülhetnek a hírnek, akik megnyugodhatnak, többé nem tör majd borsot az orruk alá hihetetlen bravúrjaival, elképesztő védéseivel.


Pályafutása és sikerei


Van der Sar az FC Foreholte csapatában (Voorhout helyi együttese) kezdte pályafutását, majd a VV Noordwijk csapatában portáskodott, ahol észrevette az Ajax. A közel kétméteres kapus az Ajaxban lett profi labdarúgó, és nem kevesebb, mint 11 esztendőn keresztül szolgálta a holland klubot. Ez idő alatt 200-nál is többször lépett pályára, valamint portásként egy góllal is büszkélkedhet. Találatát a De Graafschap ellen 1997/98-ban 8-1-re megnyert meccsen, büntetőből szerezte.

 


Az Ajaxszal 1991/92-ben UEFA-kupát, 1994/95-ben BL-t nyert, de ezek mellett négy bajnoki- és három kupaaranyat is a nyakába akasztottak, összesen 14 trófeát kellett átköltöztetnie Amszterdamból Torinóba, amikor 1999-ben leigazolta a Juventus.
Van der Sar nem a legjobbkor érkezett az Öreg Hölgyhöz, ahol 66 mérkőzésen védett. A csapat gyengélkedett, neki sem ment a védés, gyakran hibáztatták a bekapott gólok miatt. Egyébiránt ő volt a Zebrák első külföldi kapusa, egészen a 2001-es esztendőig. Ekkor ugyanis a Bianconeri rekordot jelentő összegért szerezte meg a Parmától Gianluigi Buffont, Edwin pedig távozni kényszerült. Eme sikertelen időszakban azért mégiscsak nyert egy Intertotó-kupát, hogy ne üres kézzel érkezzen meg Angliába. A szigetországban a Fulham szerződtette, a holland klasszis pedig magára talált. Sokszor fantasztikus formájával segítette pontokhoz csapatát, bár a Fulham leginkább a tabella második felében vitézkedett azalatt a négy év alatt, melyet itt töltött el a válogatott kapus.


2002-ben a londoniakkal is megnyerte az Intertotó-kupát, 2005-ben pedig eljött az ő ideje. Sir Alex Ferguson ugyanis több alkalommal sikertelenül próbálta betölteni a Peter Schmeichel által hagyott űrt a Manchester Unitednél, mígnem felfigyelt a harmincas évei közepén járó van der Sarra. Ferguson ekkor talán még nem is sejtette, hogy megfogta vele az Isten lábát. Hősünk kirobbanthatatlan lett a MU kapujából, és 1995 után 2009-ben másodszor nyerte el az éve legjobb európai kapusának járó díjat. A Premiership küzdelmei során kilenc aranyérmet szerzett már csapatával, ezek közül kiemelkedik a 2007/2008-as BL-győzelem, és a Klub-vb. Sikeres pályafutása során 130 mérkőzéssel válogatottsági csúcstartó hazájában.


Góltalansági világrekord


A 2008-2009-es idényben új világcsúcsot állított fel azzal, hogy 1311 percen keresztül nem kapott gólt a bajnokságban. Ebben a szezonban összesen 21 bajnokin maradt érintetlen a hálója, és az UEFA-nál ő lett az év kapusa. A Bajnokok Ligája történetében az első kapus, aki több mint 50 mérkőzésen nem kapott gólt, és a legidősebb futballista, aki valaha pályára lépett a BL egyenes kieséses szakaszában.


Van der Sarnak a magánéleti problémáin is sikerült túljutnia. 2009 decemberében felesége, Annemarie van Kesteren szélütést kapott, és az egyébként is térdsérüléssel bajlódó kapust Ferguson hazaengedte Hollandiába, hogy ápolhassa a nejét, aki szerencsére teljesen felépült.

 

A csúcson tudta befejezni


 

Bár saját elmondása, a statisztikák és a szurkolók szerint sem kopott semmit a tudása, úgy érezte, itt az idő, hogy elköszönjön. Maga Van der Sar így nyilatkozott visszavonulásáról a The Telegraph című angol lapnak:


" Ez már érett egy ideje. Van egy olyan pont az ember pályafutásában, amikor meg kell hoznia egy bizonyos döntést. Egy seregnyi dolgot tekintetbe kell venni. Hogy van-e még kedved ehhez, hogy a családdal szeretnél-e lenni inkább, és hogy tudod-e még azon a szinten csinálni, ahogyan ezt egy United-szintű klubnál elvárják. Én most nagyon jól érzem magam, és jól is megy a védés, de nem játszhatok Supermant a negyvenes éveimben
." - fogalmazott a 130-szoros holland válogatott kapus, majd így folytatta: - "Igen, nagyon jó volt Manchesterben lenni, és örültem volna, ha több időt tölthettem volna ennél a csodálatos csapatnál." - reagált Ferguson véleményére, miszerint 1999-ben el kellett volna őt hozni a Juventustól Schmeichel pótlására.


Remélem, jó példakép voltam


Van der Sart már évek óta a legendás kapusok közé sorolják, de ő maga szerényen értékelte a saját teljesítményét:

 

"Azt, hogy milyen játékos voltam, döntsék el mások. Én csak annyit tehettem, hogy a legjobbamat próbáltam nyújtani a pályán, és jó példakép próbáltam lenni a gyerekeknek. Remélem, lesz köztük néhány, aki miattam akar majd kapus lenni. Egy kis elhivatottsággal és a játék szeretetével pedig elérhetik, amire vágynak."


Jöhetnek a barátok és a golf


A bl döntő után arról kérdezték az újságírók, mihez kezd magával a búcsút követően. Elmondta, hogy a következő évet pihenéssel és golfozással tölti majd, valamint befejezi az edzőképzést Angliában, az Ajax Amsterdamnál már jelezték, hogy kapusedzőként számítanak majd rá a közeljövőben.


"Egy mérkőzéssel többet játszottam, mint kellett volna. Persze nem mindenkinek adatik meg, hogy sikerrel búcsúzzon. De mindenkinek köszönöm az élményeket és az emlékeket, és biztos vagyok benne, hogy nem utoljára láttak. Konkrét terveim egyelőre nincsenek. Az biztos, hogy pihenni fogok egy kicsit, és egy időre elszakadok a focitól. Elmegyek golfozni, elviszem nyaralni a családom, és több időt töltök a gyerekeimmel. Egy focistának nagyon kell koncentrálnia az edzésekre, az étkezésre, arra, hogy vigyázzon magára. Azt hiszem, egy kicsit most kiengedek. Olyan egyszerű dolgokat akarok csinálni, mint a síelés vagy a motorozás" - ábrándozott a közeljövőről a hálóőr.

 

Búcsúztató

 

Van der Sar Személyében az elmúlt csaknem húsz év labdarúgásának egyik legnagyobb alakja fejezte be pályafutását, de a búcsú nem lehet csendes, visszhang nélküli, egy utolsó nagy ünneplés mindenképpen jár neki. Az Ajax Amsterdam, Edwin első komoly csapata már be is jelentette, búcsúmérkőzést rendez a tiszteletére. A holland egyesület honlapjának tájékoztatása szerint az Amsterdam ArenA-ban augusztus 3-án sorra kerülő összecsapáson olyan játékosok szerepelnek majd, akik csapattársai voltak a 40 éves hálóőrnek. Aki teheti, még egyszer utoljára.

 

Dicsőséglista

 

Ajax

Eredivisie: 1994, 1995, 1996, 1998
KNVB Kupa: 1993, 1998, 1999
UEFA Bajnokok Ligája: 1995
UEFA-kupa: 1992
UEFA-szuperkupa: 1995
Interkontinentális Kupa: 1995

Fulham

UEFA Intertotó-kupa: 2002

Manchester United

FA Premier League: 2007, 2008, 2009, 2011
Angol Ligakupa: 2006
FA Community Shield: 2007, 2008
Bajnokok Ligája-győztes: 2008
Világkupa-győztes: 2008

 

Forrás:index.hu,origo.hu,sporgeza.hu,pepsifoci.hu, wikipedia.hu

3 komment

Címkék: ajax foci futball hollandia kapus visszavonulás oranje edwin van der sar manchaster united

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Der_rosarote_Panther 2011.06.27. 00:35:35

A legnagyobb kapus volt, akit játszani láttam, ez nem is kérdés. Köszönöm neki a sok élményt, amit adott!

nsanyi23 2011.07.03. 12:09:04

hat senkit sem lattam eddig aki 40 evesen igy vedett volna...verbeli profi...<a href="http://best-pariuri-online.com/clasament-turcia.php">clasament turcia</a>

Orulez 2011.08.24. 11:28:22

Olvastátok, 1. a világranglistán Hollandia!
süti beállítások módosítása