Több szempontból is izgalmasnak ígérkezik a világbajnokság: az esélylatolgatás már javában zajlik, a felkészülő mérkőzésekből sokan már a csoportmeccsek eredményét próbálják kitalálni. Az alábbi összeállításban nem elsősorban ezeket az eredményeket szeretném megtippelni, sokkal inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy melyik csapatokra lehet érdemes odafigyelni a vébé során. Főleg azokra a csapatokra gondolok, amelyeket nem tartanak feltétlenül esélyesnek. A sorsolás ráadásul szerintem több esetben még kedvezően is alakul a - papíron - gyengébb, esélytelenebb válogatottnak.

Kezdjük is az A csoporttal. A házigazda Dél-Afrika játékára azt hiszem sokan kíváncsiak lesznek, hiszen Franciaország, Uruguay és Mexico stabil vb-szereplőnek mondhatók. A rendező ország előnye tehát a hazai pálya, ez azonban önmagában nem jelent semmit: a csapatnak teljesíteni kell, ha tovább szeretnének jutni az egyébként cseppet sem gyenge csoportból.

Argentína uralhatja a B csoportot, de érdekes lesz odafigyelni Dél-Koreára, Görögországra, sőt Nigériára is. Könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy a görögök továbbjutását éppen Nigéria fogja megakadályozni, hiszen erre minden esélyük megvan: a kérdés, hogy tudnak-e élni vele.

A C csoportban Anglia egyértelmű továbbjutónak számít. Nem tudom mire számíthatunk Algériától, én inkább Szlovénia válogatottjára hívnám fel a figyelmet. Bár az amerikaiak egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtanak, jó játékkal elképzelhetőnek tartom, hogy megelőzzék őket. Algéria pedig végképp felboríthatja az esélylatolgatásokat.

Németország a nagy ász a D csoportban, bár Ballack borzasztóan hiányozni fog a csapatból. Szerbia szereplése érdekes lehet, bár Ghána és Ausztrália mellett nem hinném, hogy esélyesek volnának a továbbjutásra.

Az E csoport Hollandiája azt hiszem nem is kérdés.

Biztosnak látszó pont az F csoportban Olaszország, érdekes lehet azonban Szlovákia szereplése, de nem szabad megfeledkezni Paraguayról sem. Sőt, talán éppen emiatt lehet gondban északi szomszédunk, Új Zélanddal egyetemben. A papírforma szerint kevés esélyük van a továbbjutásra, de a lehetőség adott a bizonyításra.

A G csoport már sokkal izgalmasabb, hiszen a három esélyesnek mondható csapat mellett Észak-Korea küzd majd a továbbjutásért, a legnagyobb valószínűség szerint esélytelenül. Brazília és Portugália mindenképpen nagy nevek, ezért is lesz érdekes Elefántcsontpart szereplése, hiszen az utóbbi időben (például a németországi világbajnokságon) igen jól teljesítettek.

A H csoport egyértelmű esélyese Spanyolország. Érdekes lehet, hogy a spanyolok mellett Svájc hogyan teljesít majd, az ő játékukra mindenképpen érdemes lesz majd odafigyelni. Nem elhanyagolható azonban sem Honduras, sem Chile.

Kiemeltem azokat az országokat, amelyek nem a legesélyesebbek a csoportjukban, ám mégis úgy gondolom, hogy érdemes lehet rájuk odafigyelni. Egyrészt, mert a futball mindig tartogat meglepetéseket - a papírforma gyakran nem jelent semmit -, másrészt pedig a világbajnokságra kijutással már mindegyik csapat bizonyított.

Szólj hozzá!

Címkék: hollandia futball világbajnokság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása