Olvasom a hír címét, miszerint narancsriasztást adtak ki az ország majdnem egész területére. Erről nem a vihar ugrott be elsőre, hanem az, hogy a narancsmezesek számára ma kezdődik a labdarúgó világbajnokság. Annyira várom már a meccset, hogy nekem már az ilyen - más helyzetben teljesen egyértelmű - címet olvasva is csak az jön le, hogy a hollandok miatt narancsriasztás van Dániában. Hiába no, a foci-vb már csak ilyen, kissé megbolondítja a szurkert. Mert ugyebár anno már József Attila is megaszonta, hogy szurkolni csak pontosan, szépen, ahogy csillag megy az égen, úgy érdemes. (Bár lehet, hogy ő nem a szurkolásra gondolt. Mindegy.)

Olvasom a strandfocista dinamitok blogján, hogy Laudrupot ne keressük, a 11-est Sörensen megfogja, 1-0-ra nyer Dánia, estébé. Ja, és köszi, hogy a dánok mögött csoportmásodikként Hollandia is továbbjut majd. :-)

 

Naszóval akkor próbáljuk meg kijavítani a tévhitet. Persze, ez sosem sikerülhet, hiszen mi a hollandoknak szurkolunk, ők pedig a dánoknak. Mi soha az életben nem fogunk a dánoknak szurkolni, és az sem valószínű, hogy ők ezután holland szurkolókká válnak. Szurkerügyben mi nem fogadjuk el az ő érvelésüket, és cserébe ők nem fogadják el a miénket. Nincs ezzel semmi probléma. Ez így van rendjén. Ők azért szorítanak, hogy Dánia nyerjen, mi azért szurkolunk, hogy Hollandia legyen a világbajnok.

Miért fog győzni Hollandia? És miért nem nyer Dánia? Egyszerűen azért, mert Hollandia jobb csapat. Pontosabban: sokkal jobb csapat. Ma kora délután, magyar idő szerint 13:30-tól nem Andersen-mese következik, hanem a 2010-es labdarúgó világbajnokság E-csoportjának nyitómérkőzése.

Tisztelem a dán focit. És mivel nagyon díjazom a szép focit, bevallhatom, hogy az 1986-os dán válogatott közel állt hozzám. Persze, annyira nem, mint a hollandok (az Oranje számomra külön kategóriát képvisel), de nagyon tudtam értékelni az akkori dán válogatott szemet gyönyörködtető játékát. Tetszett az 1992-ben Európa-bajnok dán válogatott is (igaz, kevésbe, mint az előző), azt a csapatot is jó játékosok alkották, ráadásul ott még a szerencse is velük volt. Orrolok is picit erre az 1992-es dán válogatottra, mert az elődöntőben volt olyan mázlija, hogy épp Hollandiát csapta el a döntőtől. De jó csapat volt, szerencséje is volt, és meg is érdemelte az Európa-bajnoki címet. Azóta viszont...

Dánia eddig háromszor szerepelt világbajnokságon, és mindháromszor továbbjutott a csoportjából. Szerintem most nem fog. Sajnálom, de az én tippem az, hogy ezúttal Kamerun megelőzi a dánokat.

Laudrupot nem keresek. Sem Májkelt, sem Brájent. Az utóbbi húsz évben többször is kerestem a dán csapatban olyan focistát, aki, ha csak nyomaiban is, de legalább egy icipicit hasonlít valamelyik Laudrupra. Hiábavaló volt a fáradozásom. Már nem keresgélek.

Sörensen pedig nyugodtan fogdoshatja a 11-est. A labdát a hálóból szedi majd ki.

2 komment

Címkék: hollandia dánia futball világbajnokság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása