Hollandia 32 év után ismét világbajnoki döntőt játszhat. Közel két éve veretlen az Oranje, a legutóbbi 10 mérkőzésüket megnyerték, mégis mindenki (még a narancsos drukkerek is) fanyalog, " ez a válogatott nem az igazi..."

Megmondom őszintén, a vb kezdetén nem hittem volna, hogy a döntőig menetelnek a srácok. Hollandiát minden világverseny előtt a titkos esélyesek közé sorolják a szakemberek, de a végén mindig meghalnak a szépségben és érem nélkül távoznak.

1996-tól, 11 éves korom óta követem figyelemmel a narancsosok szereplését, de újra és újra csalódnom kellett. Rajongtam értük, áhítattal figyeltem azt a csodálatos játékot, amit a világnak bemutattak, de egyetlen egyszer sem adatott meg, hogy hollandjaim ennyire közel kerüljenek a végső győzelemhez. Hol Brazília, hol Portugália tört borsot a fapapucsosok orra alá, legutóbb az orosz medve zúzta össze az Oranje álmait. Most, 2010 júliusában végre minden összejött, 32 hosszú és keserves év után ismét döntőt játszhat Hollandia és története során először lehet világbajnok, erre mást sem hallok és olvasok, mint a kritikusok károgó megjegyzéseit.

Az még hagyján, hogy más csapatok szurkolói, vagy a semleges néző elhúzza a száját és bosszúsan dörmög a bajsza alatt, látván a hollandok valóban nem túl közönségszórakoztató, ám annál eredményesebb játékát, de magukat holland drukkernek nevező egyének is csak hümmögnek, "ez a válogatott nem az igazi..."

Tessék végre eldönteni, mit szeretnétek, kedves szurkolótársak: gyönyörű, szemkápráztató játékkal elbukni, vagy kevésbé látványosan világbajnokságot nyerni? Én a vb címre voksolok!

Hup Holland Hup!

51 komment

Címkék: foci hollandia oranje futball világbajnokság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szucs.adam 2010.07.07. 09:08:25

Igazad van, meg kell nyerni és kész. Fanyalgók mindig is voltak és mindig is lesznek.

Nederland oh Nederland. Jij bent de kampioen! Wij houden van Oranje. Om zijn daden en zijn doen.

lkjpoi 2010.07.07. 09:19:13

A hollandok rúgtak 1 szabályos gólt (első előtt van Bommel piros+szabadrúgás kifelé, második les, emlékszünk ugye, hogy a szlovák-olaszon az olaszok ellen lest ítéltek egy ilyen 5 cm-s belógásra - hol a következetesség??!?!?!), Uruguay kettőt, a végeredmény mégis 3-2. Bónusznak a végén egy holland kezezés 17 m-re... Katasztrofálisak a bírók a vb-n.
Remélem Kassai a ma estit nem fújja el.

Hollandi · http://oranje.blog.hu 2010.07.07. 09:23:58

Természetesen be kell zsebelni a vb címet. Ez mondjuk nem változtat azon, hogy örülnék ha van Bommelt akár utólag is eltiltanák, ne kelljen néznem a köcsög képét a döntőn. van Persie meg egy nagy nulla az egész vb alatt, tegnapi meccsen se volt másképp, csak bóklászott a pályán.

lkjpoi 2010.07.07. 09:32:35

@Hollandi: van egy-két nagyképű arc a holland csapatban. van Persie, Robben, van Marwijk... van Bommel meg egy focipályára nem való állat... viszont Kuyt meg Sneijder rendkívül szimpatikus játékosok, hihetetlen, hogy Kuyt mennyit védekezik amellett, amit elöl csinál, és hogy még a 95. percben ő szabadít fel. Szerintem a holland csapat két legfontosabb embere ők.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2010.07.07. 09:36:33

Hollandiának eddig minden összejött, nem kevés mákkal, öngólok, lesgól, hogy vanbommelt nem állították ki, stb. És nem vlt még hullámvölgyük. Pont az utolsó meccsen lesz.
Hollandia nem lesz vbajnok.

Der_rosarote_Panther 2010.07.07. 09:39:20

Nekem mindegy, ha a döntőben egy góllal nyer csak Hollandia, úgy is örülni fogok az első VB-címnek! Hajrá, hajrá!!!

Zuzimama 2010.07.07. 10:03:09

Én azt gondolom, hogy akik nem tudják elfogadni azt, hogy a holland válogatott idáig jutott, és mindenféle szabálytalanságot, szerencsét, kezezést és lest (meg nem tudom mit emlegetnek) azoknak csak annyit tudok javasolni, hogy nyugodtan nézzék végig az eddigi meccsesekt.
Hányszor és hányszor történt meg MÁS csapatokkal is, hogy megadtak (vagy éppen nem adtak meg) egy (vagy több) lesgólt/szabályos gólt? Vagy nem büntettek egy teljesen nyilvánvaló szabálytalanságot. Ha emlékeim nem csalnak két játékvezetőt haza is küldtek a kapitális tévedésükért.

Könnyű volna csak a szerencsének és a máknak ítélni az eddigi holland eredményt, de elvitathatatlan, hogy ezek mögé KELLETT egy holland válogatotti teljesítmény is.
Mert ha csak a szerencsén és a hibás bírói döntéseken múlott volna a dolog, akkor ennyi erővel én a szomszédasszonyaimmal is odaállhattunk volna az Uru-kkal szemben, hátha mákunk lesz.

Továbbá azt gondolom, hogy nem éppen a National Elf-ben vannak a lagnagyképűbb alakok a vb és a labdarúgás történetében. Nézzük csak meg a köpködő Ronaldót, aki nem bírta elviselni a vereséget, vagy Maradonát aki neki akart ugrani a német szurkolóknak. Alapból említhetnék még más arcokat is, akik azóta otthon figyelik az eseményeket.
Pluszban annyit, hogyha valaki ismeri a holland emberek természetét akkor tudja, hogy nem nagyképű népről van szó, hanem maximálisan pozitív, bizakodó és magabiztos emberekről.

És egy ilyen teljesítmény után én azt is meg tudom bocsátani, ha nem jön össze (kopp-kopp-kopp) mert annyi örömet adtak a holland embereknek, hogy igazán csak tisztelettel lehet róluk beszélni.

Padi 2010.07.07. 10:08:15

"Most, 2010 júliusában végre minden összejött, 32 hosszú és keserves év után ismét világbajnok lehet Hollandia, erre mást sem hallok és olvasok, mint a kritikusok károgó megjegyzéseit."

Hollandia meg soha nem nyert vilagbajnoksagot

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2010.07.07. 10:37:29

@flegman: erre csak annyit, hogy szívesen megnéztem volna, hogy az angol-német hogyan fejeződött volna be, ha megadják Lampard szabályos gólját.
Vagy ugye ha Henry kezezését lefújják, és az írek jutnak ki a franciák helyett.
Stb, stb, stb.
Szar dolog, mi, hogy az Oranje kiejtette a labdazsonglőr brazilokat, illetve a VB három legszimpatikusabb csapata közé simán beillő Urugay-t? :)

is 2010.07.07. 10:37:58

@Padi: szeretnek meg egyszer osszejonni Pamela Andersonnal. ... egyszer mar szerettem volna.

32 eve is lehetett volna vilagbajnok, most is lehet. akkor nem lett, most majd meglatjuk.

NGL 2010.07.07. 10:38:01

Szép játékkal elbukni

is 2010.07.07. 10:42:37

@flegman: a nemetek hany tornat nyertek igy? rengeteget. Uruguay ellen igy lehetett nyerni. dontetlennel megakadalyozni, hogy az uruk rugjanak golt (vedekezes meindenekelott, lasd a rengeteg hazaadast), bepasszirozni egyet, majd raerositeni. elsore nem jott be (kiegyenlitettek az uruk), de masodikra bejott (2-1 utan 3-1). taktikailag lehet, hogy mak, de strategiailag elkepeszto, hogy ilyen fegyelmezetten ezt megcsinaltak. ehhez kepest az uruk nem nagyon hoztak semmit.

Lasombra 2010.07.07. 10:47:02

a poszt utolsó kérdésére semleges nézőként azt hiszem, nem nehéz válaszolni. de a döntőben valszeg atomfoci lesz atomfoci ellen. rugdalhatja egymást a két germán csapat.

van Bommelt konkrétan a focitól tiltanám el, úgy az egész pályafutását értékelendő. már a brazilok ellen is megúszott egy pirosat, meg most is. küldjék már haza a rákba azt az idegbeteg hentest!!
az apósa úgyis játszatni fogja, hacsak ki nem nyír valakit a pályán.

eltekintve a laptól és kifele szabadrúgástól, az viszont kedves volt a sorstól, hogy van Bronckhorst vághatta az elsőt. az szép gól volt.

bolletje 2010.07.07. 10:51:40

@lkjpoi: nem volt les, van Persie nem ért a labdához.

Gusztáv Adolf 2010.07.07. 11:02:00

@bolletje: Tétlen les csak akkor van, ha a játékos nemcsak nem ér hozzá a labdához, hanem mindenki pontosan látja is, hogy nem fog. Mivel a kapus nyugodtan számíthatott (ahogy a mozgását látva számított is) arra, hogy van Persie beleér, hiszen fél centivel a lába mellett ment el a labda, ez olyan les volt, mint egy ház. Persze nem az első a vébén, és talán nem is az utolsó, ez benne van a játékban.

bolletje 2010.07.07. 11:11:09

@Gusztáv Adolf: pont azért, mert akkora lesen volt, mint egy ház, ha megkapja a labdát a partjelző egyből integetett volna. De nem nyúlt a labdához.

Ha a partjelző belengeti a zászlót, akkor meg azon megy a balhé, hogy tessék, szabályos gól és nem adták meg.

Na mindegy, én örülök a döntőnek, nagyon. Kár a szép játékért, tény, de 20 év múlva már úgy is csak a szépre emlékezünk :)

veny 2010.07.07. 11:11:41

Akkor lenne értelmes a felvetés, ha D-Amerika 3. számú csapata ellen a szoros győzelemhez nem kellett volna 3 súlyos bírói tévedés.

Így mindössze annyit mondhatunk el, hogy az amúgy nem rossz hollandusokat odafönn nagyon szereti valaki... :)

vizsla74 2010.07.07. 11:15:24

Robben lehet, hogy nagyképű, viszont van mire legalább. Bár fura, hogy gyakorlatilag azzal az egy csellel(jobbra bemozdulok, balra elviszem, majd lövök-gól-, vagy beadom)a fél világot átveri, és nehezn állítják meg.
Igazán nekem az hiányzik a csapatból, hogy csatár nélkül játszanak. Tudom, hog vannak a poszton, de qrvakevés, hogy Küjt a 95. percben is védekezik, amikor előtte 94 percen keresztül sem lő kapura. Szóval ha lenne legalább két olyan csatáruk, mint a vb csapatok felénél bárki, akkor gálázva nyernék a vb-t még 4 év múlva is.
A többi csapatrész meg egyszerűen jó, még akkor is, ha nem az alázatukkal tűnnek néha ki, hanem durvasággal.

Lasombra 2010.07.07. 11:17:34

@bolletje: de a kapus meg a védők nem tudhatták, hogy beleér-e vagy sem. tehát befolyásolta a játékot a helyzetével, attól függetlenül, hogy végül nem ért bele a labdába. amúgy látszott is a mozgásán, hogy nagyon is bele szeretett volna érni, csak nem érte el.
a szabályok szerint ez ilyenkor les.

de mindegy, nem fújták be. ez egy ilyen vébé. a játék helyett a bírókról meg a vuvuzeláról szól.

veny 2010.07.07. 11:19:55

@bolletje: "De nem nyúlt a labdához. "

Ez speciel nem az ő döntése volt.
Lesen várta a lasztit, ami jött is, csak máshogy.

veny 2010.07.07. 11:23:39

@Lasombra: Sokat elmond erről a VB-ről, hogy ezt a meccset már nem is tekinti a sajtó meg a közvélemény elfújtnak, annyira nem várunk már el semmit a világon a bíráskodástól. :(

A pályán rendes foci volt, akár dönthetett volna az is.

lkjpoi 2010.07.07. 11:42:19

@is: azért hoztak annyit, amennyire futotta. Szorosabb is lehetett volna, ha a bíró nem áll Hollandia mellé 3 nagyon fontos esetben is. Afelől nem sok kétségem van, hogy akkor is Hollandia jut a döntőbe, de megint csak azt tudom mondani, mint az angol-németnél a meg nem adott gól után, hogy szívesen megnéztem volna, ha jobban meg kell izzadni a továbbjutásért!

lkjpoi 2010.07.07. 11:46:27

@bolletje: de les volt. Hozzá akart érni, csak megpattant, és nem érte el. Kvázi azzal is játékba avatkozott, hogy lukat rúgott, mert megtévesztette vele a kapust, meg a védőt is. Szóval erről kár vitatkozni, a visszajátszáson pedig pontosan látszik, hogy a jelenlegi szabályok szerint les volt.
Az más kérdés, hogy én a lest eltörölném abban az esetben, ha a 16-oson belül történik a labda elrúgása, és a labdát kapó játékos az ötösön kívül van. Sok ilyen vitás szituációban nem lennének eltérő döntések, és a többet támadó csapat játékát jobban tükrözné az eredmény.

lkjpoi 2010.07.07. 11:48:11

@lkjpoi: pl. BL elődöntőn ennél nagyobb les volt az inter gólja amikor Sneijder visszafejelte a labdát, a szlovák-olaszon meg hasonló minimális belógásnál nem adta meg a gólt a bíró. Szóval felháborító, hogy az egészen hasonló helyzetek teljesen eltérő megítélés alá esnek meccsenként.

registraal 2010.07.07. 11:54:02

Nem tudom, de mintha most először láttam volna ezen a VB-n a hollandokat úgy játszani, mint egy teljesen egységes csapat. Nem volt önzőzés, taktikus támadások voltak. Nem mintha eddig nem lettek volna jók, csak most igazán egyben volt a csapat. Aztán lehet, hogy csak az izgalom miatt láttam így. Annyiszor leírták őket, mondván a brazilok besétálhatnak a döntőbe... stb és íme, ott lesznek a döntőben. :-)
Egyébként ezt az Elia srácot hamarabb is behozhatnák. Hasonlóan gyors és technikás mint annak idején Kluivert volt.

juliocruz 2010.07.07. 12:01:18

Szerintem szánalmas itt állandóan fanyalogni, hogy les, meg bírói tévedés, meg szerencse.Nem véletlenül van döntőben Hollandia és tiszta szívből remélem be is húzzák a finálét!Lehet itt nyekegni, csak nincs értelme.Nem mázlival nyertek itt a VB-n 6-ból 6-ot!
Hajrá ORANJE!!!!

nemvicces név 2010.07.07. 12:01:20

@bolletje: az, hogy a keze beljebb van, az akkor les, mint a ház? az egyvonal nem les jópár éve, ez szerintem definíció szerinti egyvonal volt.

Laciii 2010.07.07. 12:11:55

Csak halkan jegyzem meg, hogy Cáceres még sárgát se kapott.

Merlini 2010.07.07. 12:16:20

Nem kétséges ez a holland válogatott már közel sem az amely annak idején. Hol vannak már a Kluivert féle mesterhármasok?
ennek ellenére megtanulták megnyerni a meccseket és úgy gondolom, hogy akármilyen játékkal is, de mostanra kiérdemelték, hogy megnyerjék a Vb-t.

Akinek van kedve csatlakozni, Europarkba megyünk vasárnap a Sega teraszra nézni a meccset, akinek van kedve csatlakozzon.
Sör, kommentár, jó hangulat :)

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2010.07.07. 12:28:27

akik szövegértési problémákkal küzdenek, azoknak még egyszer leírom, kicsit cizellálva:
Hollandiának eddig minden összejött EZEN A VÉBÉN, nem kevés mákkal, öngólok, lesgól, hogy vanbommelt nem állították ki, stb. (igen, a mák is kell, Snejder szerint is. A mák annak jár, aki megérdemli, mert az is kell a sikerhez) És NEM VOLT MÉG hullámvölgyük EZEN A VÉBÉN. SZERINTEM pont az utolsó meccsen lesz. ÉS az arrogáns nagyképűségük miatt meg is érdemelnék. leginkább a hisztis van pörsenés és a mészáros vanbommel.

Ugyanezt gondoltam Argentínáról, mielőtt négynullra kizúgtak volna. Addig nekik is minden összejött (jó lövések, gyengébb ellenfelek, szerencsés gólok, ami a sikerhez KELL).

(évtizedekig a hollandok voltak a kedvenceim, Bergkamp meg főleg.)

Hollandia nem lesz vbajnok SZERINTEM.

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2010.07.07. 12:31:20

Sokan a játékért szeretik a focit, ők azok akik sokszor a hollandoknak szurkoltak és teljesen jogosan most ellenük. Én is. Sohasem gondoltam, hogy függetlenül az ellenféltől ellenük fogok szurkolni a vb döntőben.

A vb-n folyó bíráskodásról pedig már nem is szeretnéák vitázni, botrányos.

veny 2010.07.07. 12:40:52

@Hkacsa: "Sokan a játékért szeretik a focit"

Megszoktuk már a kisebbségi létet... :)

lkjpoi 2010.07.07. 12:46:50

@juliocruz: az a baj, hogy egy dolog, hogy megérdemelte, de a néző nem ugyanazt az élményt kapja, mint normális bíráskodás esetén. Tehát a nézők lettek megfosztva sok esetben egy még jobb meccstől. Nekem elsősorban ez a gondom, nem az, hogy x vagy y csapat a bírónak köszönhetően esett ki.

Ezekiel 25,17 2010.07.07. 12:55:52

Despota

Azt olvastam valahol, hogy nagyon sok afrikáner szurkol a hollandoknak, ami jól jön nekik a meccseken. Te hallottál erről?

lkjpoi 2010.07.07. 12:56:51

@nemvicces név: nem a keze volt beljebb, hanem a lába, ezért les.

Despota 2010.07.07. 12:58:36

@Sawyer_: Már csak az Apartheid miatt sem tartom valószínűnek, hogy a dél-afrikaiak a hollandoknak szorítanának, maximum a helyi holland leszármazottak.

lkjpoi 2010.07.07. 13:03:44

@Despota: addig volt rend. Mandela meg csak egy fekete terrorista, aki jóságos idős bácsinak álcázza magát. :D

lkjpoi 2010.07.07. 13:04:43

Egyébként is a Robben-szigeten volt börtönben, már hogy szurkolhatnának a Robbennel felálló hollandoknak?

Lacquo 2010.07.07. 13:10:12

Oranje!!!!!!!!!!!!!!

1kutya 2010.07.07. 13:11:12

az első játékrész felétől már szinte vártam, hogy a mészáros, vBommel és Bouhlaruz (vagy hogy az istenbe kell írni) közül melyiket állítják ki előbb.

sajnos nem jött be...

@lkjpoi: nekem is a Dirk játéka tetszett a legjobban a tulipánosok közül! ahhoz képest, hogy egy robot (futásmennyiség, erőnlét), még technikás is és bejáttsza az egész pályát. nélküle a hollandok tegnap is halálra lettek volna ítélve...

Ezekiel 25,17 2010.07.07. 13:12:18

@Despota: afrikáner = a holland helyi dialektusát beszélő, nagyrészt holland származású fehér dél-afrikai

Ők azért szurkolhatnak Hollandiának...

Itt egy cikk, de nem tudom mi a valóságalapja: news.yahoo.com/s/csm/20100705/wl_csm/312467

Cs 2010.07.07. 14:30:17

Szép játékot!! :) Csúnyán nyerni mindenki tud, de e pünkösdi királyság.

Ha valaki szép játékot játszik és még nyer is, arra örökké emlékezni fognak.

A győzelem nem minden.

Der_rosarote_Panther 2010.07.07. 15:30:55

@Sawyer_: Ezt a hollandból származó nyelvet úgy hívják, hogy afrikaans.

Ezekiel 25,17 2010.07.07. 16:28:43

@Der_rosarote_Panther: én tudom, de nem akartam már ezzel is zavart okozni, mert az afrikáner megnevezés sem volt tiszta - legalábbis a válaszból nekem az jött le.

olrajtovics · http://olrajtovics.tumblr.com 2010.07.07. 17:38:58

'88 óta szurkolok a Hollandoknak és a végtelen-passzos játékukat imádtam - amivel a végén mindig kiestek. Most kevésbé látványos a játékuk számomra, de döntőben vannak. Szerintetek hogy érzek??? Mos komolyaaaaan...(Nem mellesleg a holland válogatott az egyik állandó tárgya a fanyalgásoknak, de nyugi, ezt már megszoktuk rég... maximum annyit tudok üzenni a fanyalgóknak és az ellendrukkereknek, hogy ugorjatok ki Hollandia egyik piros lámpás negyedébe és menjetek rá egy szőrőshátú brazil csokibébire! xoxo)

Orulez 2010.07.07. 18:34:49

@olrajtovics: Ez tökéletes post. Köszi, szívemből szóltál!

haruka 2010.07.07. 20:11:08

Én is inkább a VB címre szavazok!

mutant · http://universal.blog.hu 2010.07.09. 20:09:32

Ez a nagy bejegyzés?:D:D:D Ennyi munkát én is végeznék egy nap:D Ettől már csak az a jobb,amikor leveleket másolsz be amoda:D
süti beállítások módosítása