Robben tegnap érkezett meg Dél-Afrikába. Sokat elmond a helyi viszonyokról, hogy a játékost egy rendőrautóval vitték a csapat szálláshelyéül szolgáló hotelba. A 26 éves fiatalember felépülését nem bízták a véletlenre, hazája legnevesebb fizikoterapeutájával regenerálódott, heti 5 nap, napi 8 órában. Orvosa, Dick van Toorn szerint Robben akár már Dánia ellen is játszhat, ugyanis elmondása alapján „az izom teljes mértékben gyógyultnak tekinthető”. A jó hír közlése mellé még egy kis dicséret is belefért: a középpályás szerinte úgy dolgozott, mint egy paripa, „fogalmam sincs, hogy honnan szedte ezt a rengeteg energiát, de egész egyszerűen elképesztő mindaz, amit művelt”. Válaszul a futballista csak annyit nyilatkozott: „ez aztán az elismerés, de hozzá kell tennem, hogy ha még keményebb munkára próbált volna sarkallni, akkor azt hiszem egész egyszerűen megöltem volna” - mondta nevetve, olvashatjuk a voetbalkeurmerk.nl-en.

Robbent elvitték a rendőrök. De akkor hogy lesz ebből VB?

A Voetbal International szakírója a hétfői esélyeiket illetően nagyon optimista dánokról számol be. A roppant gyenge felkészülési idény ellenére a szurkolók tele vannak önbizalommal, egy felmérés alapján 10 dánból 8 gondolja úgy, hogy kedvenceik hétfőn elfenekelik a holland csapatot. Jesper Grønkjær, dán csatár visszafogottan latolgatta az esélyeket:  „A holland egy szuper jó csapat, tele olyan játékosokkal, akik Európa élvonalbeli klubcsapatainál játszanak, s akik ráadásul még nagyon fiatalok is. Kemény diónak ígérkezik, ugyanakkor nagyon boldogak leszünk, ha helyt tudunk állni.”

A Trouwból tudjuk, hogy Ibrahim Afellay, marokkói származású játékos remekül érzi magát az Oranjéban. Eddigi teljesítménye alapján elmondható, hogy a válogatottban sokkal offenzívabb játékot képvisel, mint amit Dzsudzsák csapattársaként, a PSV Eindhoven játékosaként láthatunk tőle. Ez talán betudható annak is, hogy nagyon élvezi a szerepet, amit Van Maarwijk ráoszt, s emiatt látható módon a mostani foci nem más neki, mint valódi örömjáték. A PSV-ben az elmúlt szezonban az irányító középpályás feladatát ellátó fiatalember a következőt mondta: „Kérdezz meg minden futballistát, mi a kedvenc pozíciója, támadni vagy védeni. Úgyis a támadó lesz a válasz. S ez az én esetemben sincs másként.”

A De Telegraafban jelent meg egy rövid beszámoló, amit nem más jegyez, mint Guus Hiddink (ha valami véletlen folytán van olyan aki e nevet nem ismeri: a 63 éves mágus olyan csapatoknál tett már csodát, mint a PSV Eindhoven, a Real Madrid, a holland, dél-koreai, ausztrál és orosz nemzeti válogatottak), aki  például Robben fölött is évekig bábáskodott. Hiddink hosszú idő óta először kénytelen otthonából figyelni a mérkőzéseket. „Őszintén szólva most először élvezhetem igazán a játékokat, ugyanis amikor ott vagy, minden csak a saját csapatod és az aktuális ellenfeleid körül forog. Így a torna nagy részét igazából ki kell hagynod. Ezen kívül pedig, amikor edzősködsz, akkor nem a ’szép futballra’ koncentrálsz, hanem a gólkülönbségekre és a pontokra.” Emellett hozzáteszi még azt is, hogy ennek ellenére mégis vannak olyan csapatok, akik a teljesítménykényszer és a matekozás mellett káprázatos labdajátékkal kényeztetik a nézőket, s olyan negyeddöntősökre számít, mint Spanyolország, Hollandia, Argentína és Elefántcsontpart. Spanyolország és Hollandia jó szereplése szerint magától értetődő, személyes preferenciái mellett ennek a két csapatnak megvannak a sikerhez szükséges játékosai. Argentínát nem tartja csodacsapatnak, ugyanakkor olyan összeállításként aposztrofálja, amelyik „mer futballozni”.  Ami Elefántcsontpartot illeti, legfőképpen Drogba szerepét emeli ki, akivel még a Chelseaben dolgoztak együtt.

A Volkskrant arról számol be, hogy a holland szövetségi kapitány nem arról híres, hogy bőbeszédű nyilatkozatokkal kényeztetné a sajtót, s ez leginkább a külföldi médiumokra igaz. Így a világ nem Van Marwijk nyilatkozataiból kap képet az Oranjéról, hanem főleg Van Persie, Sneijder vagy Van der Vaart játékából. A szövetségi kapitány még ma is ugyanolyan merev, mint amikor Feyenoordnál edzősködött. A pénteki edzés után például a sandtoni Hilton előtt kapta el egy újságíró, aki a például a dánok erősségeiről és gyengeségeiről szerette volna faggatni az edzőt, mire az az ellentmondásos válasz érkezett, hogy : "Nem fogom elárulni. Mindent tudunk egymásról, nincsenek titkaink." A másik kérdés arra vonatkozott, hogy mekkorák a várakozások Hollandiában: "El kell menni Hollandiába és meg kell nézni.” Az újságíró utoljára azzal próbálkozott, hogy „Mik a benyomásai Johannesburgról és Dél-Afrikáról? ", amire ismételten csak egy rövid válasz érkezett: „Szép város, szép hotelban vagyunk, a szállás is szép." Azt azonban magától tette hozzá, hogy soha többé nem akar hallani olyan nyilvános tréningről, mint amiben szerdán is részük volt. "Komolyan akarunk edzeni, ehhez a ’privát’ pillanatok is beletartoznak, amikor csak és kizárólag a játékosaimmal akarok lenni.”
 
Néhány Oranje-szurkoló láthatóan átesett a ló túloldalára, amikor kedvenc csapatuk iránti elkötelezettségéről akart tanúbizonyságot tenni: a képen látható ezüstsirályra a Hollandia délnyugati részében található Middelburgben leltek rá. Az átlag holland természettel szembeni alázatát jelzi, hogy az állat megtalálója rendőrségi bejelentést tett - tudósított a NOS.


 

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rukmadar 2010.06.13. 11:56:44

elég hülyeség az utolsó mondat
miért a megtaláló az átlagholland, lehetne akár a madarat befestő is az

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.06.13. 12:48:54

A madarat egy provokátor festette be, s hétfôn Lendvai a parlamentben Orbánt fogja vádooni emiatt.

szeme közé, laposan! 2010.06.13. 13:08:38

A hollandokat amúgy nem utálják a helyiek? Ott nem ők voltak a gonosz gyarmatosítók?

robi019 2010.06.13. 13:41:10

Ide is Golf GTI kellene rendőrautónak.

Dré 2010.06.13. 13:48:17

@rukmadar: köszi az észrevételt pont az ominózus mondattal próbáltam érzékeltetni, hogy a tettes semmiképpen sem reprezentáltja a teljes népességet. Ugyanakkor igazad van, asszem emiatt Grétsy tanár úr is megállna egy szóra:)
Jah, és hogy miért is írtam mindezt: Az átlag hollandnál például külön napi/hétvégi programot jelent a háztartási hulladékok szelektíven történő elkülönítése. Sőt, mondok jobbat: a szerdai választásokon két zöld párt is bejutott a parlamentbe, a GroenLinks és a Partij voor de Dieren. Utóbbi adekvát magyar fordítása: Párt az Állatokért.
süti beállítások módosítása